Edzés

Az edzési folyamat során egy nagy szilárdságú biztonsági üveget kapunk, amely a hőkezelési folyamatnak köszönhetően az esetleges törés során sem okoz sérülést. Ezt fokozni lehet még biztonsági fóliázással. Üvegfalakhoz, üvegbútorokhoz, és egyéb erősen igénybe vett felületekhez ajánlott.

Edzett üveg

Az edzett üvegek olyan hő kezelt float üvegek (színtelen, anyagában színezett, kemény és félkemény bevonatos), amelyek sokkal ellenállóbak a mechanikai behatásokkal szemben és jól tűrik a hirtelen hőmérséklet változásokat (körülbelül négyszer erősebb, mint az ugyanolyan vastagságú és kialakítású normál float üveg). Üvegtörések esetén apró, tompa szilánkokra esnek szét, amellyel csökkentik a sérülések lehetőségét. Az edzett üvegek tovább nem vághatóak, nem megmunkálhatóak, de laminálhatóak és felhasználhatóak hőszigetelő üvegszerkezetek gyártásához.

Edzett üveg Edzett-ragasztott üveg - csak ragasztott üveg

Technológiai leírás

Az edzés során az üveget 600C feletti hőmérsékletre melegítik, majd nagy teljesítményű ventilátorok segítségével, alulról és felülről gyorsan lehűtik. Az üveg speciális hővezetési tulajdonságának köszönhetően, a felületek közelében a rácsszerkezet gyorsabban alakul ki, mint a középen elhelyezkedő magban. Az így létrejött belső feszültség hozza létre az edzett üvegekre jellemző karakterisztikus nyomás-húzás egyensúlyt. A edzett üveget gyakran nevezik "biztonsági üvegnek" is, mivel teljesíti a biztonsági üvegre vonatkozó Európai Építésügyi Szabályzatok és Szabványok követelményeit.

Edzett üveg

Edzett üvegek felhasználási területei: